علل درد در ناحیه بالای کمر چیست؟ و راه های کنترل درد در قسمت بالای کمر چیست؟
درد در ناحیه بالای کمر
درد بالای کمر میتواند در هر قسمتی از کمر، از خود گردن تا قسمت پایین دندهها به وجود بیاید. دندههای شما به یک ساختار استخوانی بلند و صاف در قسمت مرکزی قفسه سینه متصل شدهاند که جناق سینه نام دارد و به کمر وصل شده و اطراف آن را احاطه کرده است. در صورتی که یک عصب در این ناحیه گیر بیفتد آسیب ببیند یا ملتهب شود ممکن است شما درد را در سایر نقاط بدن خود و جایی که از سبب به آنجا میرود از قبیل بازوها، پاها، قفسه سینه و شکم خود احساس کنید. درد قسمت بالای کمر همانند درد پایین کمر یا درد گردن شایع نیست زیرا استخوانهایی که در این قسمت از کمر قرار دارند به اندازه استخوانهای گردن و کمر حرکت و چرخش ندارند در عوض آنها به دندهها کمک میکنند کمر صاف و پایدار بماند و از اعضای حیاتی بدن از قبیل ریه و قلب محافظت میکنند.
چه عواملی باعث بروز درد در قسمت بالای کمر میشود؟
درد قسمت بالای کمر ممکن است به علل زیر به وجود بیاید:
- استفاده بیش از حد از بدن کشیدگی عضلات و آسیب دیدگی عضلات و رباطهای و دیسک بین مهرهها که که از ستون فقرات محافظت میکنند.
- حالت نامناسب بدن
- وارد شدن فشار به اعصاب ستون فقرات به علت بروز مشکلات خاص از قبیل فتق دیسک
- شکستگی یکی از مهرهها
- استئوآرتریت ناشی از تخریب بافت غضروف بین مفاصل فاست ستون فقرات
- درد میوفاسیال که بر روی بافت همبند یک عضله یا یک گروه از عضلات تاثیر میگذارد.
در موارد نادر ممکن است درد به علت بروز سایر مشکلاتی از قبیل بیماری کیسه صفرا، سرطان یا یک نوع عفونت به وجود بیاید.
علائم و نشانههای درد قسمت بالای کمر چیست؟
علائم و نشانههای شایع درد قسمت بالای کمر شامل موارد زیر است:
- درد مبهم و تیر کشنده که با احساس سوزش همراه است
- سفتی و گرفتگی عضلات
علائم و نشانههای بسیار حاد در قسمت بالای کمر که نیاز به درمان فوری دارد به شرح زیر میباشند:
- احساس ضعف در دستها یا پاها
- احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پاها، دستها، قفسه سینه و شکم
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده
چگونه درد بالای کمر تشخیص داده میشود؟
پزشک در ابتدا از شما درباره علائم و نشانههایی که دارید و نوع کار و فعالیت جسمانی شما سوال میپرسد سپس سابقه پزشکی شما را ارزیابی خواهد کرد. در مرحله بعدی به انجام معاینه جسمانی میپردازد. ممکن است پزشک درخواست عکس برداری از قفسه سینه توسط اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی را بدهد تا بتواند وجود مشکلاتی از قبیل شکستگی استخوان یا فتق دیسک که باعث به وجود آمدن درد شده است را شناسایی کند.
چگونه درد در قسمت بالای کمر درمان میشود؟
در اکثر موارد افرادی که دچار درد خفیف تا متوسط در قسمت بالای کمر خود هستند میتوانند به کمک روشهای زیر به کنترل علایم و نشانههای خود بپردازد:
- مصرف داروهای مسکن از قبیل استامینوفن (به عنوان مثال تیلون) و داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب مانند آسپرین، الوو، ادویل و موترین
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم
- ورزش درمانی
- درمان دستی از قبیل ماساژ، دست کاری کردن ستون فقرات یا به حرکت درآوردن این ناحیه
در صورتی که درد شما بدتر شود و انجام دادن فعالیتهای روزمره برای شما دشوار باشد ممکن است به اقدامات تخصصی برای کنترل درد نیاز داشته باشید. بعد از عمل جراحی به ندرت برای درمان درد در قسمت بالای کمر استفاده میشود.
روشهای خانگی برای کنترل درد در قسمت بالای کمر
روشهای مختلفی وجود دارد که شما میتوانید به کمک آنها به کاهش درد خود بپردازید. برخی از این روشها به شرح زیر میباشند:
- اگر درد قسمت بالای کمر شما زیاد است استراحت کنید البته سعی کنید مدت زمان استراحت کردن شما خیلی طولانی نشود و به آرامی دوباره بر انجام فعالیت روزمره خود بپردازید.
- از داروهای مسکن از قبیل استامینوفن و داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب مانند الوو، ادویل، آسپرین و موترین استفاده کنید. مصرف این داروها میتواند به کاهش درد و تورم کمک کند. قبل از مصرف این داروها حتماً بروشور آنها را مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی را درباره مصرف آنها به دست بیاورید.
- از کمپرس یخ یا پد گرمایی استفاده کنید. گرما میتواند باعث کاهش درد و سفتی بدن شود. کمپرس یخ نیز در کاهش درد و تورم سودمند است.
- سعی کنید بدن خود را در یک حالت مناسب حفظ کنید. همیشه در هنگام نشستن یا راه رفتن کمر خود را صاف نگه دارید و از خم شدن به سمت جلو خودداری کنید.
- با روشهای کاهش استرس آشنا شوید. نفس عمیق کشیدن و انجام دادن تمرینات مخصوص آرام سازی بدن یا مدیتیشن را به شما توصیه میکنیم.