علل غیرمعمول کمردرد
- بارداری
غالبا همراه با بارداری، کمردرد نیز وجود دارد. این درد کمر در اثر تغییر انحنای کمر و موقعیت کودک در داخل شکم بوجود می آید. به علاوه تاثیر هورمون زنانه استروژن و هورمون شل کننده رباء باعث شل شدن ساختارهای پشت و کمر می شود. ورزش و کشش لگن، برای فروکش کردن این درد توصیه می گردد. همچنین خانم های باردار باید تحت نظر پزشک حالت بدنی خود را حفظ کنند.
- مشکلات تخمدان
کیست تخمدان، فیبروئید رحم و اندومتریوز (رشد بافت رحمی در محلی دیگر مثل لگن و تخمدان) نیز می توانند باعث کمردرد شوند. این دردها توسط آزمایشات زنانه تشخیص داده می شود.
- تومورها
درد کمر می تواند در اثر تومور خوش خیم و یا بدخیم به وجود آید. منبع این تومورها، در استخوان ستون فقرات و لگن و یا در جاهای دیگر می باشد و به طرف کمر پخش می شود. نشانه ها از درد موضعی تا درد شدید و از دست دادن عملکرد عصب و عضلات (بی اختیاری ادرار و مدفوع) متفاوت است و بستگی به بافت عصبی درگیر شده توسط تومور دارد. تشخیص تومور به وسیله اشعه ایکس، اسکن توده استخوان، CAT ( پرتونگاری محوری) و MRI ( دیدن بافت های درونی بدن) صورت می گیرد.
- مشکلات کلیوی
مشکلات کلیه مثل سنگ کلیه و وجود زخم و خونریزی در کلیه می توانند باعث درد کمر و پشت شوند. توسط آزمایش ادرار، آزمایش جریان صدا ( ultrasound ) و دیگر آزمایشات شکمی می توان مشکلات کلیه را تشخیص داد.
برای درد مزمن کمر، بهترین درمان استراحت در منزل می باشد و بعد از آن پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری
- عفونت یا خونریزی لگن
معمولا خونریزی لگن بدون وارد آمدن ضربه، رخ نمی دهد. در افرادی که داروهایی برای رقیق کردن خون مصرف می کنند (مانند وارفارین)، خونریزی لگن دیده شده است. در این بیماران، درد شدید سیاتیک یکی از نشانه های خونریزی پشت لگن و شکم است و این خونریزی، عصب نخاعی را می فشارد و باعث درد کمر می گردد.
عفونت لگن نیز کمیاب است. دیورتیکولوز (پارگی ابتدای روده بزرگ)، بیماری کرون (بیماری روده ای)، کولیت اولسراتیو (التهاب روده) ، التهاب لگن به همراه عفونت لوله های فالوپ و رحم و حتی آپاندیسیت نیز می تواند موجب عفونت لگن گردد. عفونت لگن غالبا همراه با تب و کاهش فشار خون می باشد.
- بیماری Paget
بیماری استخوانی است که در آن، شکل استخوان طبیعی نیست. ضعف استخوان و تغییر شکل آن موجب درد استخوان می شود. این بیماری در افراد بیشتر از ۵۰ سال دیده شده است. وراثت و برخی بیماری های ویروسی از علل ایجاد این بیماری می باشند. سفت شدن مناطق ستون فقرات می تواند موجب درد شدید گردد.
تشخیص این بیماری توسط اشعه ایکس صورت می گیرد. با این وجود گاهی بیوپسی استخوان ضروری می باشد. اسکن استخوان برای تعیین وسعت بیماری مهم است، چرا که در برخی مواقع این بیماری می تواند بیشتر از یک ناحیه استخوان را درگیر کند. آزمایش خون و فسفاتاز قلیایی نیز در امر تشخیص و درمان مفید می باشد. داروهای مورد استفاده شامل: آسپیرین، ضد التهاب ها، ضد دردها، داروهایی که تغییر و تبدیل استخوانی را کم می کنند مانند کلسی تونین.
- عفونت غضروف و یا عفونت استخوان ستون فقرات
این عفونت ها بسیار کم رخ می دهند و غالبا همراه با تب می باشند. باکتری استافیلوکوک و باکتری سل موجب این عفونت ها می گردند. سل یک نوع عفونت باکتریایی است که مفاصل خاصره های خاجی را درگیر می کند.
- تورم رگ آئورت
در افراد مسن، آترواسکلروزیس می تواند منجر به ضعف دیواره رگ های خونی (به خصوص آئورت) در شکم گردد. این ضعف باعث برآمدگی دیواره آئورت می گردد. این تورم علائمی را ایجاد نمی کند، اما در برخی افراد باعث علائم ضربان دار و درد شکم می گردد. برای درمان این تورم، جراحی لازم می باشد.
- زونا ( shingle)
زونا، عفونت مهم عصبی می باشد. اعصاب پوست و یک یا چند سطح از ستون فقرات (راست و یا چپ بدن) را درگیر می کند. بیماران مبتلا به زونا، قبلا آبله مرغان داشته اند. پس از برطرف شدن آبله مرغان، ویروس آن به صورت نهفته در درون ریشه های عصب نخاع وجود دارد. در بیماران دچار زونا، این ویروس باعث عفونت در اعصاب حسی می شود و منجر به درد عصبی می گردد. درد کمر اولین علامت زونا و بعد از آن بثورات پوستی می باشد.
بیشتر بدانید : دستگاه تراکشن ستون فقرات
تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی، یک بیماری شایع و یکی از علل شایع کمردرد است و هنگامی رخ می دهد که کانال کوچک نخاعی که در بر گیرنده ی ریشه های عصبی و نخاع است، فشرده می شود.این بیماری باعث فشرده شدن نخاع و ریشه های عصبی شده و منجر به ایجاد درد، گرفتگی و ضعف یا بی حسی می شود. بسته به اینکه تنگی کانال نخاعی در کجا ایجاد شود، ممکن است این علائم را در پایین کمر و پاها، گردن، شانه ها یا بازوها احساس کنید.
معمولا تنگی کانال نخاعی، از آرتروز یا آرتریت فرسایشی ستون فقرات و دیسک های بین مهره ای ناشی می شود. همچنین ممکن است به علت ضخیم شدن لیگامان ها در کمر و همچنین تورم دیسک ها که مهره ها را از هم جدا می کنند رخ دهد. معمولا علائم تنگی کانال نخاعی به آرامی شروع می شوند و در طول زمان بدتر می شوند. درد پاها ممکن است بسیار شدید شود که پیاده روی حتی در مسافت های کوتاه غیر ممکن شود.
سیاتیک
سیاتیک درد پایین کمر و پایین تنه است که از تحریک عصب سیاتیک ناشی می شود.
درد سیاتیک معمولا از پایین کمر به سمت پشت ران حس می شود و می تواند به سمت زانو منتشر شود. عصب سیاتیک بلندترین عصب در بدن می باشد و از ریشه های عصبی در نخاع ستون فقرات کمری در پایین کمر شروع می شود و از داخل باسن می گذرد تا پایانه های عصبی را به اندام تحتانی بفرستد. گاهی اوقات درد سیاتیک به عنوان درد عصب سیاتیک شناخته می شود.
علل درد پایین کمر میتوانند پیچیده باشند، و از طرف دیگر، ساختارهای زیای در ستون فقرات وجود دارد که میتوانند باعث ایجاد درد شوند. برای همین پزشک از بیمار میخواهد علاوه بر محل، شدت و نوع درد، تاریخچه دردش (اینکه اولین بار کی آن را احساس کرده، و هرگونه فعالیت یا وضعیتی که آن را بدتر یا بهتر میکند) را نیز توضیح دهد.
درمان درد پایین کمر با لیزر توسط پزشکان فوق تخصص درد و متخصص ستون فقرات و رادیولوژی که مدرک اینترونشن دارند انجام می شود.
بسیار مهم است که درمان سياتيک از ابتدا توسط یک متخصص درد و طب فیزیکی درمان شود
چون طولانی شدن و درمان ناقص آن درد را بسیار شدید .
طولانی و برگشت پذیر می کند.
استراحت مطلق ۳ روزه , البته دوره استراحت نباید خیلی طولانی شود
زیرا استراحت مطلق مانع از ریکاوری و بر گشت سریع بیمار به زندگی روزمره می شود و درد ممکن است روند درمان درد کمر و سیاتیک را هم به تاخیر بیاندازد.ولی با این حال افراد مبتلا به سیاتیک باید برای یک دوره طولانی از انجام فعالیت های شدید و سنگین ویا طولانی خودداری کنند و فقط فعالیت های سبک را انجام دهند انجام فعالیت های ملایم روند بهبودی بیماررا کم کرده و التهابات را کم می کند.
مشاهده فیلم آموزشی درمان سیاتیک
عفونت طناب نخاعی
عفونت طناب نخاعی یک بیماری نادر است که می تواند باعث وارد شدن آسیب دائمی به نخاع و کمردرد شود. عفونت به علت آلوده شدن بافت های آسیب دیده ایجاد می شود. معمولا علت عفونت طناب نخاعی، وارد شدن باکتری ها به نخاع می باشد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات)
اسپوندیلیت آنکیلوزان یک نوع آرتریت است که در درجه اول، ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری باعث التهاب و ورم شدید مهره ها می شود که ممکن است منجر به کمردرد شدید ناشی از درد شدید مهره ها و ناتوانی شود. در موارد پیشرفته تر، التهاب و ورم می تواند باعث ایجاد استخوان جدید روی ستون مهره ها شود که منجر به بد شکلی می شود.
یکی از دلایل کمردرد صبحگاهی و خشکی کمر پس از بیدار شدن از خواب در صبح، روماتیسم ستون فقرات می باشد.
فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا، که سندروم فیبرومیالژیا نیز نامیده می شود، یک بیماری طولانی مدت است که باعث درد در همه جای بدن می شود.تعداد زیادی از افراد دارای کمردرد مزمن، به فیبرومیالژیا نیز مبتلا هستند. در حقیقت، کمردرد، شیوع بالایی در بین افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دارد و یکی از علایمی که پزشکان در تشخیص فیبرومیالژیا در بیماران جستجو می کردند نیز کمر درد بود.
کشیدگی و رگ به رگ شدن
یکی از علل کمردرد، کشیدگی و رگ به رگ شدن می باشد. کشیدگی و رگ به رگ شدن، آسیب هایی هستند که معمولا از فعالیت های فیزیکی مانند کار و فعالیت های سنگین شغلی منتج می شوند. این آسیب ها رایج بوده و می توانند بسته به علت بوجود آورنده، از خفیف تا شدید متغیر باشند.رگ به رگ شدن در مفاصل اتفاق می افتد و رباطهایی که استخوان ها را به یکدیگر اتصال می دهند را تحت تاثیر قرار می دهند.
کشیدگی ها، بر ماهیچه ها یا تاندون ها که ماهیچه را به استخوان وصل می کنند تاثیر می گذارند.
کشیدگی بیشتر در ماهیچه های ساق پا، ران یا کشاله ران اتفاق می افتد.
قوز پشتی
قوز پشتی، گرد شدن کمر به سمت جلو می باشد. گاهی اوقات گرد شدن کمر طبیعی است اما کلمه قوز پشتی، معمولا به گرد شدن بیش از اندازه کمر گفته می شود. اگر چه قوز پشتی می تواند در هر سنی اتفاق افتد، اما بیشتر در زنان پیر رایج می باشد.قوز پشتی مرتبط با سن، معمولا بعد از اینکه پوکی استخوان تا جایی استخوان های ستون فقرات را ضعیف می کند که می شکنند و فشرده می شوند رخ می دهد.
انواع دیگر قوز پشتی، در کودکان و نوجوانان به علت بد شکلی ستون فقرات اتفاق می افتد.
قوز پشتی خفیف، مشکلات اندکی بوجود می آورد،
اما موارد شدید این بیماری می تواند باعث کمر درد و بد شکلی شود.
از بین بردن قوز پشت به سن شما، علت بوجود آورنده و اثرات آن بستگی دارد.
گودی کمر
لوردوز (قوس کمر) اصطلاح پزشکی می باشد که انحنای طبیعی رو به داخل در پایین کمر را توصیف می کند. اگر چه که مورد غیر طبیعی در مورد لوردوز وجود ندارد، اما قوس زیاد کمر یا هایپر لوردوز، یک علت رایج کمردرد در بین افرادی می باشد که مدت زمان زیادی را به حالت نشسته یا کار پشت کامپیوتر می گذرانند.
آرتروز ستون فقرات
آرتروز یک شکل آرتریت فرسایشی می باشد.
آرتروز یک بیماری پیش رونده مفصلی مرتبط با افزایش سن می باشد.
در ستون فقرات، آرتروز می تواند مفاصل فاست، دیسک های بین مهره ای و رباط هایی که ستون فقرات را حمایت می کنند را تحت تاثیر قرار دهد.آرتروز مفاصل فاست کمری، می تواند منشا قابل توجهی از کمردرد باشد. مفاصل فاست که در پشت ستون فقرات به ردیف قرار گرفته اند، مهره ها را به یکدیگر متصل می کنند. غضروف مفصلی، سطوحی که مفاصل یا یکدیگر اتصال دارند را می پوشاند.
مانند دیگر مفاصل بدن که توسط غضروف مفصلی پوشانده شده اند،
مفاصل فاست کمری نیز می توانند توسط آرتروز تحت تاثیر قرار بگیرند.
تشخیص
تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی
یعد از اینکه تاریخچه پزشکی و علائم خود را شرح دادید، پزشک، کمر شما را معاینه می کند. این معاینه شامل نگاه کردن در کمر و فشار دادن قسمت های مختلف آن می باشد تا ببیند که آیا ضربه خورده است یا خیر. ممکن است پزشک شما را به سمت جلو، عقب و طرفین خم کند تا نقاط ضعف یا درد را مشخص کند.پزشک ممکن است که فعالیت عصبی در پاهای شما را ارزیابی کند.
این موضوع شامل کنترل کردن حرکات غیر ارادی در زانوها و مچ پاها و همچنین تست قدرت و تست حسی می باشد. این کار باعث می شود که اگر عصب ها به صورت جدی آسیب دیده باشند، پزشک به آن پی ببرد.
تست های تصویر برداری
تست های دیگری که به پزشک کمک می کند تا از تشخیص بیماری شما مطمئن شود عبارتند از:
تصویربرداری با اشعه X
اگر چه که این نوع تست های تصویربرداری فقط استخوان ها را نشان می دهند، اما تصاویر ساده گرفته شده با اشعه x می تواند به تعیین واضح ترین علل کمردرد کمک کند. این تصاویر می توانند استخوان های شکسته، تغیییرات ناشی از افزایش سن، خمیدگی ها یا بد شکلی ها را نشان دهند اما نمی تواند دیسک ها، ماهیچه ها یا اعصاب را نشان دهند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
این نوع تصویر برداری می تواند تصاویر بهتری از بافت های نرم، مانند ماهیچه ها، اعصاب و دیسک های ستون فقرات بسازد. بیماری هایی مانند فتق دیسک یا عفونت، در تصاویر MRI مشخص تر هستند.
اسکن توموگرافی محوری کامپیوتری (CAT)
اگر پزشک شما به مشکل استخوانی مشکوک باشد، اسکن CAT را پیشنهاد می دهد.
این تصویربرداری مانند تصویر برداری سه بعدی با اشعه X می باشد و بر روی استخوان ها تمرکز می کند.
اسکن استخوان
اسکن استخوان زمانی پیشنهاد می شود که دکتر شما به اطلاعات بیشتری برای ارزیابی درد نیاز دارد و می خواهد مطمئن شود که درد از یک مشکل کمیاب مانند سرطان یا عفونت نیست.
تست تراکم استخوان
اگر احتمال پوکی استخوان وجود داشته باشد، ممکن است پزشک، دستور انجام تست تراکم استخوان را بدهد. پوکی استخوان، استخوان ها را ضعیف می کند و احتمال شکستگی آنها را افزایش می دهد. پوکی استخوان به خودی خود باعث کمردرد نمی شود اما شکستگی های ستون فقرات ناشی از پوکی استخوان می توانند کمردرد را بوجود آورند.
نتیجه گیری
کمردرد بیماری شایعی است که افراد در سنین مختلف و حتی جوانان به آن مبتلا می شوند.
این بیماری می تواند به صورت حاد، مزمن یا عصبی باشد و علل مختلفی مانند سیاتیک، تنگی کانال نخاعی، گودی کمر، دیسک کمر، قوز پشتی، انحراف ستون فقرات، روماتیسم و آرتروز ستون فقرات، لغزش مهره، چاقی، بارداری (حاملگی) و … دارد که با توجه به علائم و نشانه های آن باید، علت ایجاد آن را تشخیص داد و برای درمان اقدام نمود. درمان شامل روش های جراحی و بدون جراحی می شود.
جراحی می تواند به صورت باز یا بسته باشد که معمولا جراحی بسته مانند لیزر درمانی انجام می شود. یکی از روش های درمان بدون جراحی، دارودرمانی (به صورت خوراکی مانند قرص یا تزریق مثل تزریق ترانس فورامینال و لیزر درمانی کمر درد با لیزر سرد) می باشد. طب فیزیکی و فیزیوتراپی یکی دیگر از روشهای درمان بدون جراحی است که شامل انجام نرمش های تقویت کننده
و حرکات ورزشی مانند یوگا، پیلاتس و ورزشهای ویلیامز و حرکات اصلاحی، آب درمانی، طب سوزنی، بریس ها مانند کمربند طبی و … می باشد. پزشک متخصص یا فوق تخصص، با توجه به شدید یا خفیف بودن بیماری، درمان مناسب را انتخاب می کند. اصلاح وضعیت های نشستن، خوابیدن و بلند کردن اجسام می تواند به پیشگیری از کمردرد کمک کند.