چه عواملی باعث انحراف ستون فقرات میشود؟
دلایل و انواع بسیاری از انحراف و کجی ستون فقرات (اسکولیوز) وجود دارد، از جمله:
- اسکولیوز مادرزادی که ناشی از یک اختلال و عارضه استخوان در هنگام تولد است
- . اسکولیوز عصبی، عضلانی که ناشی از ناهنجاریهای عضلات و یا اعصاب است. این نوع انحراف غالبا” در افرادی مشاهده میشود که مبتلا به اسپینا بیفیدا (مهره شکاف دار) یا فلج مغزی (CP) و یا مبتلا به عوارض مختلفی هستند که با فلج همراه است و یا منجر به فلج میشود.
- اسکولیوز دژنراتیو، این نوع انحراف ممکن است ناشی از فروپاشی استخوان (به دلیل آسیب یا بیماری)، عمل جراحی ماژور کمر، یا بیماری پوکی استخوان باشد.
- اسکولیوز ایدیوپاتیک، شایعترین نوع عوارض انحراف ستون فقرات است که علت آن هنوز ناشناخته است. تئوریهای مختلفی در این زمینه وجود دارد، اما هیچ کدام از آن ها قطعی نمیباشد. با این وجود، شواهد محکمی وجود دارد که اسکولیوز ایدیوپاتیک یک بیماری وراثتی است.
علائم و نشانههای انحراف ستون فقرات ( علائم اسکولیوز):
- بالاتر بودن یکی از شانهها
- بالاتر بودن یک سمت لگن
- برآمدگی یک استخوان کتف از پشت
- به هم خوردن خط کمر
- نامتقارن بودن اندازه و یا مکان پستان در زنان
- خارج بودن سر بیمار از نقطه مرکزی محور لگن
- متمایل بودن تمام بدن به یک طرف
- یکسان نبودن فاصله بین دستها و بدن
- قرار داشتن دندهها در ارتفاع مختلف
- تفاوت قابل مشاهده در ظاهر و یا بافت پوست دو طرف ستون فقرات
- برجستهتر بودن دندهها در یک طرف قفسه سینه
- برجستگی دندهها هنگام خم شدن بیمار
- اختلاف طول پاها
بیشتر بدانید : قیف آزمایشگاهی
چه افرادی به انحراف ستون فقرات (اسکولیوز) مبتلا میشوند؟
به طور تقریبی، ۲ تا ۳٪ از افراد در سن ۱۶ سالگی به این بیماری مبتلا هستند. کمتر از ۰٫۱٪ افراد دچار انحنای ستون فقرات بیش از ۴۰ درجه هستند، که این میزان انحراف نیازمند عمل جراحی میباشد. به طور کلی، احتمال ابتلای دختران به انحراف ستون فقرات، بیشتر از پسران است. اسکولیوز ایدیوپاتیک شایعترین بیماری دوران بلوغ است که اغلب در سنین ۱۰ تا ۱۶سالگی بروز میکند. این بیماری ممکن است در طول سالهای “جهش رشد” پیشرفت کند، اما معمولا” در سنین بزرگسالی، پیشرفت نخواهد کرد.
انحراف ستون فقرات چگونه تشخیص داده میشود؟
اکثر موارد انحنای ستون فقرات در معاینات اولیه مدارس، توسط پزشک متخصص اطفال یا پزشک خانوادگی و یا توسط والدین شناسایی میشود. برخی از نشانههای ابتلای کودک به اسکولیوز شامل شانههای نابرابر، برآمدگی یک استخوان کتف از پشت، یکدست نبودن خط کمر، یا تمایل بدن به یک طرف میباشد. تشخیص اسکولیوز و تعیین نوع انحراف از طریق معاینه و آزمایش دقیق استخوان با اشعه ایکس به منظور بررسی میزان انحنای ستون فقرات انجام میشود.